Aan de slag met MSN Messenger



Hieronder kunt u lezen hoe de MSN Messenger geinstalleerd en geconfigureerd moet worden en hoe het verder werk.

1. Wat heb je nodig?

Voor je het programma kunt configureren moet je een geldig e-mailadres hebben. Dit kan het e-mailadres zijn dat je bij je provider kreeg ofwel een e-mailadres dat je bij hotmail aangemaakt hebt.

- hotmail e-mailadres aanmaken
Om een e-mailadres bij hotmail aan te maken surf je naar:
http://www.msn.be/hotmail
Als dit gebeurd is heb je de gegevens die nodig zijn om MSN Messenger te configureren.

- e-mailadres van je provider gebruiken
Om het e-mailadres dat je bij je provider kreeg te kunnen gebruiken moet je eerst een paspoort aanmaken. dit doe je door te surfen naar:
http://www.passport.com
neem daar de link naar paspoort aanvragen.
Nu kom je op de pagina waar je je e-mailadres en wachtwoord moet ingeven. Let op! nadat je je e-mailadres hebt ingegeven moet je het wachtwoord ingeven dat bij dit e-mailadres hoort. Dus niet zelf een wachtwoord verzinnen want dan loopt het volledig verkeerd.
Dan ga je naar "ik aanvaard". Nu zul je per e-mail een confirmation mail krijgen met daarin een link waarop je kunt enteren. Als dit gebeurd is zijn je gegevens in orde om MSN Messenger te kunnen configureren.

2. Het installeren en configureren van MSN Messenger

Om het programma te installeren/configureren heb je niet veel nodig:
- Het programma te downloaden via:
http://messenger.msn.be/
Neem bij het opslaan best opslaan op je harde schijf en niet uitvoeren vanaf huidige locatie. Zo heb je het programma indien er iets met de ge-installeerde versie is gebeurd.
- je e-mailadres of je hotmail adres
- je wachtwoord

Na het downloaden van MSN Messenger voer je de setup uit. Volg gewoon de instructies op het scherm.

Als het programma ge-installeerd is zal het automatisch naar je aanmeldingsnaam vragen. Dit is je e-mailadres. Het e-mailadres moet volledig ingegeven worden, dus ook wat achter de @ staat. Bijvoorbeeld janjansens@hotmail.com Een keer tab en je kunt je wachtwoord ingeven. Nog een keer tab en je kunt aankruisen of je aanmeldingsnaam en wachtwoord bewaard moeten worden; Dit is handig omdat je dan niet iedere keer bij het aanmaleden je gegevens moet ingeven. Natuurlijk is de keuze vrij.

Als alles correct is ingegeven zal de verbinding met het netwerk tot stand worden gebracht en ben je vanaf dat ogenblik on-line voor je contactpersonen.

3. En nu gaan we chatten...

Welke instellingen nog veranderen alvorens je begint te chatten?
- (menu) Extra - Contactpersonen sorteren op - On-line/Off-line status (kan je gemakkelijker zien wie on- of off-line is)
- (menu) Extra - Opties - Tab-blad Persoonlijke gegevens (ga hier met de tab-toets door): * Hier kan je je chatnaam veranderen (b.v. van Kim naar Kimmy ofzo, enkel te veranderen wanneer jij dat wilt natuurlijk)
* Andere instellingen zoals lettertype kan je ook hier regelen.
* Afbeeldingen/emoticons weergeven: best niet aanduiden. Waarom niet? Dan zie je de toetsencombinaties van :-), ;-), :p en dergelijke wel op je brailleregel staan. Ze komen dan wel niet op het scherm maar voor blinden is dat niet noodzakelijk eigenlijk. Als je met vergrotingssoftware werkt, kan je natuurlijk wel de emoticons instellen.
- (menu) Extra - Opties - Tab-blad Voorkeuren (ga hier met de tab-toets door):
* Hier kan je instellen wanneer en waar MSN Messenger opgestart wordt. Best instellen dat het niet altijd moet gestart worden als je on-line gaat of wanneer Windows gestart wordt.
* Je kan hier ook andere dingetjes instellen, kijk maar eens.

Goed, bovenstaande instellingen moet je maar 1 keer instellen, behalve dan wanneer je je chatnaam wilt veranderen.

Hoe contactpersonen toevoegen?
Wel, ga naar het menu Extra - Contactpersonen toevoegen - Via e-mailadres en typ het adres. Je moet hier het volledige mailadres intypen b.v.: peterjanssen@hotmail.com. Druk vervolgens op enter.

Hoe moet je nu chatten?
1. Als je alle personen toegevoegd hebt (zie uitleg hierboven), dan kun je met de pijltjestoetsen naar beneden gaan en dan kom je eerst bij de personen die on-line zijn, en daarna bij diegene die off-line zijn. Met de personen die on-line zijn, kan je meestal chatten. Maar lees goed wat achter hun naam staat, want het kan zijn dat ze Lunchpauze hebben, Bezet zijn, Afwezig zijn of iets anders. Dan kan je natuurlijk meestal niet met hen chatten. Goed, je entert op de naam van de persoon die on-line is en met wie je wilt chatten.

2. Nu zit je in het chatvenster (= ander venster dan het hoofdvenster) en tik je er maar op los. Je kan zinnen typen van ongeveer het maximum tekens dat in puntje 1 staat. Als je je uitleg getypt hebt, druk dan op enter en dan krijgt de andere persoon de tekst op het scherm.

3. Op dat moment is ook jouw tekst op het scherm verschenen. Om je uitleg terug te lezen, druk je 1x op Shift-Tab en ga je met de pijltjes omhoog totdat je je eigen uitleg ziet staan (Als je in het chatvenster zit, zet dan bij (menu) Beeld - Zijbalk weergeven en (menu) Beeld - Werkbalk weergaven uit - dit werkt soms storend als je met braille en/of spraak werkt).

4. De uitleg van de andere komt gewoon onder jouw uitleg te staan, dus op deze manier bedoel ik eigenlijk:
Linda zegt:
Hey Marco
Marco zegt:
Dag Linda, hoe gaat het ermee?
Linda zegt:
Heel goed, dank je!
Marco zegt:
Linda bedankt voor het mee werken aan deze tekst.
..........

5. De uitleg van de andere persoon komt dus onder jou tekst en je moet dan met de pijltjes of je brailletoetsen naar beneden gaan om dat te lezen. Je kunt dit ook met de navigatiemode van je screenreader bekijken.

6. Je kan altijd gewoon weer intikken en op enter drukken en je hoeft dus niet 1x op Tab te drukken om weer een antwoord in te tikken. Let op: indien je in navigatiemode zit met je screenreader dan wordt dit niet door alle schermuitleesprogramma's ondersteund.

7. Je kunt het gesprek sluiten door via het menu Bestand - Sluiten te kiezen of ALT+F4. Je kan belangrijke chatteksten ook opslaan als tekstbestand (via menu bestand - Opslaan Als).

Als iemand met jou wil chatten, dan hoor je - als je geluid tenminste opstaat - zo'n trommelgeluidje. Dan ga je met Alt-Tab naar het andere venster en kan je weer met Shift-Tab zien met wie je aan het chatten bent en wat hij/zij geschreven heeft.

Hoe moet je je on-line status veranderen?
Stel, je gaat eten, je hebt even telefoon, je bent bezet en kunt dus niet met andere personen chatten, ..., dat kan je allemaal instellen. Dan moet je naar het hoofdvenster gaan (waar je de personen ziet die on- en off-line zijn). Kies dan (menu) Bestand - Mijn status en stel met de pijltjes in en druk enter.

Hoe een gesprek met 3 of meerdere personen voeren?
Als je met persoon A chat, dan zit je in 1 venster. Stel dat je nu ook nog met persoon B chat op dat moment, dan is dat ook in 1 venster, maar dus een ander venstertje, je hebt 2 aparte venstertjes openstaan op dat moment. Je wisselt dan met Alt-Tab naar het juiste chatvenster.

Als je nu wilt chatten met die 2 mensen in 1 venster, dan doe je dit als volgt:
Je gaat in het chatvenstertje met persoon A staan. Ga naar (menu) Extra - Iemand toevoegen aan dit gesprek, en kies de naam van persoon B met behulp van de pijltjestoetsen. Op dat moment zit je met 3 personen in hetzelfde chatvenster. Maar opgelet: Persoon B, die net is toegevoegd aan dit chatgesprek, zal dit venster moeten zoeken, aangezien jij er met persoon A al inzat, zal persoon B dus het andere venster moeten zoeken met Alt-Tab. Beter is nog dat persoon B meteen het 1ste chatgesprek afsluit (Alt-F4), en meteen op zoek gaat naar het nieuwe venster, waar je dan met 3 personen zit.



Terug naar de bovenkant van deze pagina

Terug naar de vorige pagina

Terug naar de hoofdpagina

Copyright (c) 2002 BibiWeb

[ Einde pagina ]